Премиерът Борисов кацна в Атина, където заедно с колега си

...
  Премиерът Борисов кацна в Атина, където заедно с колега си
Коментари Харесай

Борисов в Атина, подписваме за втечнения газ

 

 

Премиерът Борисов кацна в Атина, където дружно с сътрудник си Кириакос Мицотакис ще взе участие във завършването на процеса, при който „ Булгартрансгаз “ ЕАД става акционер в плана за терминал за полутечен природен газ край Александруполис, оповестиха от държавната осведомителна работа.

В гръцката столица двамата министър председатели ще участват на формалната гала по сключване на контракта сред изпълнителния шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов и Асимина–Елени Копелузу, която е главен акционер в „ Газтрейд ” С.А. - плановото сдружение, което ще осъществя терминала за полутечен природен газ наоколо до град Александруполис, Северна Гърция.

Борисов ще организира и работна среща с Мицотакис, на която двамата ще обсъдят развиването на рецесията с COVID-19, настоящи въпроси от европейския дневен ред, както и тематиката за бъдещето на Западните Балкани.

Участието на България в газовия план е стратегически значимо за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки освен в страната ни, само че и в целия район. За смисъла на плана и за сериозния ангажимент на България към него е показателно това, че „ Булгаргаз “ към този момент е резервирал количества природен газ за интервал от 10 години. Проектът способства за осъществяване на цялостната идея за Газов хъб „ Балкан “, която планува посредством създаване и развиване на нужната газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто оборудване за полутечен природен газ в района, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде построен съвременен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, предпазване и регазификация на полутечен природен газ. Планираният потенциал на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 милиарда м³ годишно. Капацитетът за предпазване е 170 хиляди куб. м полутечен природен газ. Планира се комерсиалната употреба на оборудването да започва до края на 2022 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР